Vrste spasilačkih akcija

Spasilački tim je ključni entitet svake spasilačke akcije. On donosi odluke i započinje operaciju spasavanja odmah nakon prijema poziva za pomoć. Spasilački timovi su jasno definisani u okviru Gorske službe spasavanja što se tiče domena i tipa spasilačke akcije.

"Spasilačka akcija" je termin korišćen da označi angažman spasilačkog tima. Ona može pripadati jednoj od sledećih grupa:

Spasilačko dežurstvo

Tip spasilačke akcije koji se karakteriše prisustvom spasilačkog tima za vreme održavanja neke planinarske aktivnosti. Karakteristike ove akcije su: postojanje neophodne spasilačke infrastrukture na samoj lokaciji odigravanja događaja, jasan skup odgovornosti spasilačkog tima i stroge instrukcije za svakog člana tima. Tipičan primer ove aktivnosti predstavlja spasilačko dežurstvo za vreme skijaške sezone na planinama: Kopaonik, Stara Planina i Zlatibor.

Obezbeđenje planinarskih aktivnosti

Tip spasilačke akcije koji se karakteriše prisustvom spasilačkog tima tokom održavanja nekog rizičnog planinarskog događaja. Ukoliko je podesno, spasioci su angažovani i kao planinski vodiči. Neophodna spasilačka infrastruktura i oprema mogu biti prisutni (obezbeđeni od strane organizatora) ili mogu biti dopremljeni i nošeni tokom akcije od strane spasilačkog tima. Tipičan primer ove akcije predstavlja obezbeđenje penjačkih aktivnosti, treking tura ili skijaških takmičenja.

Spasavanje po prijemu poziva za pomoć

Najkompleksniji tip spasilačkih akcija. Poziv za pomoć se prima u bazi Gorske službe spasavanja. Spasioci reaguju trenutno. Selekcija spasilačkog tima je prethodno definisana tako da izabrana ekipa može da izvede sve zadatke neophodne za operaciju spasavanja, čak i u najkomplikovanijim uslovima njenog domena.
Gorska služba spasavanja i odgovarajući spasilački tim je dobro utreniran i odlično opremljen za izvođenje operacije spasavanja, ali je neophodan dogovor sa drugim subjektima u smislu korišćenja brzog transporta (vazdušnim putem). Koordinacija i prethodno dobro definisane procedure za upošljavanje resursa lokalnih vlasti, Sektora za vanredne situacije MUP-a Republike Srbije i Vojske Srbije su krucijalne za skraćenje vremena do pojave spasilačkog tima na mestu nesreće.

Gorska služba spasavanja obučava i oprema svoje spasilačke timove i spasioce za izvođenje svih vrsta spasilačkih akcija u različitim domenima.