Kutak pod runolistom

Volite prirodu? Volite pešačenje? Skijanje? Rado idete u planine? Ako upravo to činite, onda Vam planinarski savetnik skoro sigurno neće biti suvišan. U njemu su sabrana elementarna znanja, rezultati i iskustva brojnih generacija planinara. Planinarski savetnik je tu da vam za boravak u planinama da praktična uputstva i savete, odnosno da vam prenese iskustva iskusnih planinara.
Planinarski.savetnik.pdf 2.84 MB

Ulepšajte boravak u planini i naučite veštinu logorovanja i pripremanja hrane. Ako naučite da bivakujete spasićete sebi glavu, ako znate da nađete pravi put i da lako stignete do željenog odredišta uživaćete i bićete spremniji za uspone. Pogledajte šta iskusni planinari kažu o boravku u planinama.
Boravak.u.planini.pdf 1.25 MB

Priroda i planina vam uvek bogato nude odmor, doživljaje, lepotu, uživanje, avanturu, pustolovinu... ali i skrivaju opasnosti. Pogledajte kako treba izbegavati opasnosti u planini ili reagovati u slučaju da se neka opasnost ostvari.
Opasnosti.u.planini.pdf 315 KB

Krenite u planine, planinarite i uživajte, ali i budite spremni za njih. Na ovom mestu možete preuzeti spisak opreme neophodne za sve koji se žele upustiti u avanturu zvanu PLANINA.
Spisak.opreme.pdf 152 KB

Spasioci Gorske službe spasavanja Srbije se tokom svojih akcija bave raznim planinskim aktivnostima, u najrazličitijim uslovima i na svim tipovima terena. Za tako širok dijapazon okolnosti spasioci moraju biti opremljeni vrlo svrsishodnom, kvalitetnom i najpre specifičnom opremom.

Detaljnije...

Skijaški centri u Srbiji rade punim kapacitetima. U svakom trenutku, na Kopaoniku, Staroj planini i Zlatiboru, o bezbednosti zaljubljenika u zimske sportove brinu spasilačke ekipe Gorske službe spasavanja Srbije.

Detaljnije...

Stigla nam je zima, a sa njom snežne padavine i problemi koje nam one donose. Kako biste se uspešno izborili sa hladnoćom i snegom, pročitajte (i upamtite) savete koji mogu da vam i te kako pomognu kada temperatura ode u "duboki" minus, a vi se nađete daleko od civilizacije.

Detaljnije...

Poplave dovode do prisustva visokih nivoa fekalnih bakterija i mikroba patogena, što nameće pitanje o dugoročnom uticaju poplavnih voda koje unose te mikroorganizme u stanove ugroženih. Kada je stambeni objekat kontaminiran kanalizacijom ili nekom drugom štetnom organskom materijom, kao što je slučaj sa poplavama prouzrokovanim previranjem reka, postoji ozbiljna pretnja za ljudsko zdravlje. Svi porozni materijali pogođeni zagađenom organskom materijom se moraju ukloniti, a ostale neporozne površine treba detaljno očistiti, dezinfikovati i osušiti.

Detaljnije...

Spasioci Gorske službe spasavanja Srbije, kao i pripadnici svih ostalih službi angažovanih na spasavanju ugroženih ljudskih života, od prvog dana su na terenu. Neprekidno, bez sna, hrane i vode, svi oni ulažu poslednji atom snage kako bi pomogli unesrećenom stanovništvu.
Kada sve nedaće prođu, ostaće mnogo neispričanih priča ovih hrabrih momaka. Ipak, imamo sreću da neke od njih čujemo i sačuvamo.

Detaljnije...

Prvi zapisi o spasilačkim psima datiraju iz 1707. godine, a nalaze se u dokumentima švajcarskog samostana Sveti Bernard na istoimenom planinskom prelazu gde su monasi uzgajali bernardince koji su pronalazili osobe zasute u lavinama. Bernardinac, koji sa svojim burencetom ruma obešenim o vrat hrli u pomoć zatrpanima u lavini, postao je legenda i prva asocijacija na pojam „spasilački pas“.

Detaljnije...

Jelena Dragićević, planinarka iz Bora, utiske sa akcije "Božićni uspon na Rtanj" sažela je u lep tekst koji prenosimo u nastavku. Zahvaljujemo se Jeleni na mogućnosti da ga objavimo, kao i ustupljenim fotografijama.

Detaljnije...

Tekst preuzet sa sajta "Nacionalnost: Trkač": http://trkac.net/2013/12/05/treniraj-kao-spasilac/

U septembru ove godine učestvovao sam na uvodnom testiranju za Gorsku službu spasavanja Srbije. Testiranje se sastoji od četiri vežbe (zgibovi, sklekovi, čučnjevi i trbušnjaci) i trčanja za koje postoji minimum koji se mora ispuniti i koji je diskvalifikacionog karaktera. Sve preko toga (ispod za trčanje) se boduje i sabira čime se pravi lista svih kandidata koja je jedan od najbitnijih faktora za ulazak na kurs.

Detaljnije...

Svaki vid turizma, bilo da je ekoturizam ili avanturistički turizam, koji uključuje izvestan boravak i aktivnosti u prirodi, nosi sa sobom i određen stepen rizika od povređivanja, prirodnih nepogoda kao i drugih nezgoda i neprijatnosti koje se mogu dogoditi uvek kada se napušta urbana sredina i odlazi u prirodu.

Detaljnije...

Skijališta, planine, jame i stene – samo su neke od lokacija gde srećemo spasioce Gorske službe spasavanja. Mediji često pišu o njihovim uspešnim spasilačkim akcijama, vežbama, saradnji sa drugim srodnim organizacijama... O Gorskoj službi spasavanja Srbije gotovo da znamo sve, ali uvek ima mesta da se sazna i nešto više. Kako su organizovani, šta su nadležnosti stanica, kakvu saradnju i podršku dobijaju i očekuju od države i društva, saznajte u tekstu koji je pred vama.

Detaljnije...
Strana 1 od 2 > >>