Gorska služba spasavanja Srbije

Gorska služba spasavanja (GSS) Srbije je dobrovoljna i neprofitna organizacija čiji je osnovni cilj pomoć i spasavanje u nepristupačnim planinskim i urbanim uslovima. Spasiti ljudski život, pomoći čoveku u nevolji, osnovni je zadatak GSS-a.

GSS Srbije su 1952. godine osnovali iskusni alpinisti, dok danas Gorsku službu spasavanja sačinjava oko 250 aktivnih spasilaca, od kojih su mnogi iskusni planinari, visokogorci, alpinisti, sportski penjači, speleolozi, ronioci, skijaši i paraglajderisti.

Zakonom o vanrednim situacijama, Gorska služba spasavanja Srbije je uvrštena u činioce zaštite i spasavanja u Srbiji i definisana kao strateški partner Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije za izvođenje spasavanja na nepristupačnim terenima. Načelnik Gorske službe spasavanja Srbije je član Republičkog štaba za vanredne situacije. GSS Srbije je član međunarodnih organizacija za spasavanje u planinama - ICAR (International Commission for Alpine Rescue) i za spasavanje u speleološkim objektima – ECRA (European Cave Rescue Association), i svoj rad usaglašava sa preporukama ovih organizacija.

Obuka

GSS Srbije najviše vremena i sredstava ulaže upravo u obuku, jer je dobra i sistematska obuka polazište za dobijanje kvalitetnih spasilaca, pa samim tim i vrhunske spasilačke službe, spremne da odgovori na svaki od dobijenih zadataka na podizanju bezbednosti, zaštiti i spasavanju građana.

Osnovni kurs GSS je polazna obuka za sve zainteresovane skijaše, planinare, alpiniste, speleologe, ronioce i dr., koji se intenzivno bave nekom od ovih aktivnosti. Po uspešno završenom kursu i položenim ispitima, polaznici kursa postaju kandidati za članove GSS Srbije, tako što po završetku jednogodišnje prakse postaju spasioci pripravnici u opštim planinskim uslovima i na skijaškim terenima i imaju mogućnost da se kroz naredne obuke usavršavaju u spasilačkom radu.

Prema planu obuka GSS Srbije, redovno se održavaju sledeće obuke: Seminar spasavanja iz lavina, Seminar orijentacije, Seminar o pretragama, Kurs spasavanja iz speleoloških objekata, Kurs spasavanja iz stene, Kurs skijanja, Kurs turno skijanja, itd. Obuke za vodiče pretražnih pasa i helikopterske spasioce se ne obavljaju kod nas, već u inostranstvu.

Dosad su održane: obuka za helikopterskog spasioca po modulu A, organizovana od strane Ministarstva odbrane Republike Slovenije (2006. i 2007. godine), obuka za helikoptersko spasavanje, organizovana od strane Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine (2009. i 2010. godine) i obuka za helikopterskog spasioca organizovana od švajcarskog Er Cermata u Hrvatskoj (2012. godine). Postoji ideja da se obuke za helikoptersko spasavanje izvode i u Srbiji, radi unapređenja helikopterskog spasavanja u našoj zemlji, smanjenja troškova obuke i boljeg povezivanja svih elemenata zaštite i spasavanja u Srbiji kroz zajedničko izvođenje obuka i akcija spasavanja.

Licenca

Nivo spremnosti spasilaca za učešće na spasilačkim dežurstvima, spasilačkim obezbeđenjima i spasilačkim akcijama neprekidno se proverava. Spasioci GSS Srbije dužni su da jednom godišnje polože ispite iz fizičke pripremljenosti, pismeni i usmeni ispit iz medicine i ispit tehnike evakuacije žičare, da bi dobili dozvolu za rad (spasilačku licencu) koja važi godinu dana. Pored ove, osnovne licence, spasioci tima za spasavanje u vertikalnim uslovima imaju obavezu da polažu ispite za dobijanje dozvole za spasavanje u vertikalnim uslovima, koja se obnavlja na dve godine. Spasioci GSS Srbije su izrazito obučeni za spasavanje u svim sredinama, a mnogi su sertifikovani i na međunarodnom nivou.

Oprema

Za izvođenje spasavanja na nepristupačnim terenima neophodna je velika količina raznovrsne, kvalitetne opreme: lična oprema spasilaca (spasilačka uniforma), oprema za pružanje prve i hitne medicinske pomoći, oprema za pristup povređenom (oprema za speleologiju, oprema za alpinizam, skijaška oprema...), oprema za evakuaciju (oprema namenjena isključivo za spasavanje), oprema za komunikaciju, oprema za orijentaciju, itd. Opremu ove vrste karakteriše visoka cena nabavke, ali i ograničeno vreme korišćenja.

Statistika

Naša baza podataka sadrži listu svih spasilaca na planini, članova GSS Srbije (sa svim njihovim relevantnim podacima), listu svih ranijih povreda i odrađenih akcija (speleologija, alpinizam) od 1996. godine. Najvažniji podaci koji nam pokazuju ozbiljnost rada Gorske službe spasavanja Srbije su:

  • U dosadašnjem radu, članovi GSS Srbije su zbrinuli više desetina hiljada povreda.
  • U toku godine, naši spasioci zbrinu preko 1000 povređenih na skijalištima i nepristupačnim planinskim terenima i imaju preko 50 spasilačkih intervencija (pretraga i spasilačkih akcija), u svim delovima zemlje.