Gorska služba spasavanja Srbije

Seminar spasavanja u zimskim uslovima "Stara planina 2018"

U periodu 8-11. februara na Staroj planini je u organizaciji Gorske službe spasavanja Srbije održan Seminar spasavanja u zimskim uslovima "Stara planina 2018".

U periodu 8-11. februara na Staroj planini je u organizaciji Gorske službe spasavanja Srbije održan Seminar spasavanja u zimskim uslovima "Stara planina 2018". Ova obuka namenjena je spasiocima koji svoje aktivnosti izvode kako na uređenim skijaškim terenima tako i u divljim, nepristupačnim planinskim predelima u uslovima snega i leda. Seminaru je prisustvovalo 30 srpskih i ruskih spasilaca. Na trodnevnoj obuci, u pravom zimskom ambijentu Babinog zuba, teorijski i praktično obrađene su brojne nastavne teme u vezi sa opasnostima koje vrebaju skijaše, planinare, alpiniste, ali i sve one koji žive pod pretnjom obrušavanja snežnih lavina, kao i specifičnim tehnikama i opremom za spasavanje iz lavina.

Ovogodišnji seminar izveden je u saradnji sa rukovodiocima i spasiocima Srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu. Već i samim svojim prisustvom, budući jedan od najvećih ruskih stručnjaka po pitanjima prirode  i uzroka nastanka snežnih lavina kao i gotovo tridesetogodišnjim spasilačkim stažom u užoj oblasti spasavanja iz lavina, Direktor SRHC Viktor Pavlovič Guljevič, održao je niz predavanja i izveo pokazni lavinski test na terenu. Tako su instruktori Gorske službe spasavanja Srbije i Srpsko-ruskog humanitarnog centra bili u prilici da svoja znanja i iskustva obogate ovom saradnjom, kao i da ih prenesu novoj generaciji seminaraca koja je svoja novostečena znanja bila u prilici da na delu pokaže poslednjeg dana seminara, izvevši završnu vežbu spasavanja tokom koje su uspešno pronađene i evakuisane tri osobe zatrpane lavinom. Ovu simulaciju organizovali su i nadgledali, a kasnije i vrednovali, instruktori obeju partnerskih organizacija.