Gorska služba spasavanja Srbije

Kako izgleda spasavanje iz jame sa 163 metara dubine?

Tokom proteklog vikenda u periodu od 17.-19.11.2017. održana je međunarodna speleospasilačka vežba Gorske službe spasavanja Srbije, u jami ’’Suvi ponor’’, kod sela Kopana Glavica, na planini Miroč.

Cilj vežbe je bila evakuacija dva povređena lica od kojih se najdalje lice nalazilo čak na dubini od 163 metara. Koliko je speleospašavanje zahtevno govori i podatak da je u vežbi učestvovalo 55 speleologa i spasilaca koji su bili podeljeni u sedam timova. Izvlačenje oba lica je trajalo više od 10 sati, tokom kojeg su timovi celo vreme proveli u speleološkom objektu.   

U Srbiji postoji više klubova koji se bave speleologijom kako u vidu ekspedicija i iscrtavanja speleo objekata, tako i sportskog spuštanja u jame i pećine. Usled nepredviđenih situacija moguće su i povrede na dubokim i veoma nepristupačnim mestima kojima samo specijalizovani spasilački timovi mogu da priđu, saniraju i evakuišu povređenog na površinu.

Spasavanje iz pećina i jama je jako zahtevna i izuzetno teška veština i ona zahteva dosta znanja iz segmenata tehničkog spašavanja, kao i dosta vremena da bi se akcija izvela na najbezbedniji mogući način.

Zbog malog broja ljudi koji se bavi posećivanjem speleo objekata u Srbiji, nije čest slučaj da se susreću povrede u dubokim speleološkim objektima ali zbog svoje zahtevnosti i kompleksnosti potrebno je stalno uvežbavanje i simuliranje vežbi spašavanja u takvim okruženjima. 

Gorska služba spasavanja Srbije kao organizacija koja se bavi ovim domenom spašavanja je bila glavni organizator ove međunarodne vežbe koja je pokazala kako službe iz drugih država mogu odlično da sarađuju i rade na vrlo zahtevnim akcijama spasavanja.

Na vežbi su pored Gorske službe spasavanja Srbije, učestvovale i speleospasilačke i gorske službe iz Bugarske, Slovenije, Poljske, Republike Srpske i Rusije, kao i gosti iz sektora za vanredne situacije, Rusko srpskog humanitarnog centra i speleoloških klubova Srbije AS, ASAK i SOB.