Gorska služba spasavanja Srbije

Spasioci Gorske službe spasavanja Srbije održali penjački trening na Borskom Stolu.

Spasioci Gorske službe spasavanja Srbije održali su trening penjačku akciju 4.-6.08.2017 na Borskom Stolu. Ovom prilikom su spasioci uvežbavali svoje penjacke tehnike kao i održavanju forme i kondicije.

 

U petak (4.8.) sve ekipe su se uputile u pravcu Borskog Stola i pronašla novi put do doma koji je sređivan prošle godine. Put je u solidnom stanju, veoma dobro izravnan ali u određenim deonicama ima dosta veliki nagib te se, iako je bilo putničkih automobila koji su izlazili do doma, preporučuje upotreba vozila sa 4h4 pogonom. Oko 21č. održan
je brifing i napravljen plan aktivnosti za sledeći dan.


U subotu (5.8.) dan je počet zaduživanjem opreme, nakon čega su se svi spasioci uputili pod stenu. Oko 8č. prve naveze ulaze u smer. Poneki spasioci nisu imali puno iskustva u vođenju smerova, te su se ekipe podelile na trojne naveze i to tako da iskusniji vode, a manje iskusni prate i podsećaju se kako izgleda penjanje u navezi. Već nakon popetog prvog smera, naveze se menjaju, par ljudi je izrazilo želju da vodi, te se penjanje nastavlja u dvojnim navezama, pri čemu sada manje iskusni spasioci vode pod budnim okom Radeta i Dukija, iskusnijih spasialaca. Smerovi su generalno bili “popunjeni”, zato što su pored nas na Stolu bili i naši drugari iz SAJ-a te ni šale ni druženja nije izostajalo. Oko 16č. većina spasilaca je bila kod jezera blizu doma, nakon čega je usledila priprema roštilja i druženje.

U nedelju (6.8.) ekipe startuju u različito vreme. Dan je protekao u lepom penjanju, bez gužve u steni (što se nikako nije moglo reći za prostor oko doma). Okupljanje i razduživanje opreme je prema dogovoru odrađeno oko 14č. nakon čega je usledilo pakovanje i polazak kućama.

Ispenjani smerovi:

1. Borkov, V ,55m

2. JNA, VI-, 65m

3. Peđin žljeb, IV+, 55m

4. Mlada Borska, IV, 75m

5. Planika, VI, 75m

6. SKP, VII-/VI, 75m

7. Nirvana, VII-/VI,100m

Još jednom se pokazalo da je Borski Stol odlična penjacke lokacija kao prelepo okruženje za uživanje i trening u prirodi.