Gorska služba spasavanja Srbije

Спасилачко дежурство на Светском купу у параглајдингу

Од 17. до 24. јуна у Нишу, спасиоци ГСС Србије бринули су о безбедности најбољих светских пилота током Светског купа у параглајдингу у дисциплини прелет.

Успешна сарадња ГСС Србије са Ваздухопловним савезом Србије на обезбеђивању овако великих, међународних такмичeња, започета током 2013. и 2014. године, настављена је и ове године.

Током такмичења одржаног у Нишу, 122 пилота из 30 земаља су, зависно од временских услова, са полетишта на Сврљишким планинама и Коритњаку изнад Нишке Бање, летели према Пироту, Димитровграду, Сврљигу, Лесковцу и Власотинцу.
Радом три спасилачке екипе на терену координирали су спасиоци у штабу акције. Сваки од пилота је сателитски праћен из штаба, тако да је у сваком тренутку била позната његова позиција.
Спасилачке екипе су током такмичења интервенисале три пута, када је услед слетања на дрво пилота из Јужне Кореје, Украјине и Македоније било неопходно извршити њихову евакуацију и скинути крила са дрвета.

Обезбеђење овог такмичења Горска служба спасавања Србије обавила је у сарадњи са Ваздухопловним савезом Србије, Директоратом цивилног ваздухопловства, хеликоптерском јединицом Војске Србије, Клиничким центром Ниш и компанијом „Теленор“.

Видео: