Gorska služba spasavanja Srbije

Spasilačko dežurstvo na Svetskom kupu u paraglajdingu

Od 17. do 24. juna u Nišu, spasioci GSS Srbije brinuli su o bezbednosti najboljih svetskih pilota tokom Svetskog kupa u paraglajdingu u disciplini prelet.

Uspešna saradnja GSS Srbije sa Vazduhoplovnim savezom Srbije na obezbeđivanju ovako velikih, međunarodnih takmičenja, započeta tokom 2013. i 2014. godine, nastavljena je i ove godine.

Tokom takmičenja održanog u Nišu, 122 pilota iz 30 zemalja su, zavisno od vremenskih uslova, sa poletišta na Svrljiškim planinama i Koritnjaku iznad Niške Banje, leteli prema Pirotu, Dimitrovgradu, Svrljigu, Leskovcu i Vlasotincu.
Radom tri spasilačke ekipe na terenu koordinirali su spasioci u štabu akcije. Svaki od pilota je satelitski praćen iz štaba, tako da je u svakom trenutku bila poznata njegova pozicija.
Spasilačke ekipe su tokom takmičenja intervenisale tri puta, kada je usled sletanja na drvo pilota iz Južne Koreje, Ukrajine i Makedonije bilo neophodno izvršiti njihovu evakuaciju i skinuti krila sa drveta.

Obezbeđenje ovog takmičenja Gorska služba spasavanja Srbije obavila je u saradnji sa Vazduhoplovnim savezom Srbije, Direktoratom civilnog vazduhoplovstva, helikopterskom jedinicom Vojske Srbije, Kliničkim centrom Niš i kompanijom "Telenor".

Video: