Gorska služba spasavanja Srbije

Održana 9. radionica EU CIPRAS projekta

Tokom vikenda od 12. do 14. maja u Vinkovcima spasioci Gorske službe spasavanja Srbije su zajedno sa spasiocima Hrvatske gorske službe spasavanja učestvovali u 9. po redu radionici EU CIPRAS projekta, pod nazivom “Upravljanje pretragama i korišćenje GIS platforme”.

Glavna tema radionice bila je „Upravljanje pretragama i korišćenje GIS platforme“. Instruktor Damir Matagić iz HGSS stanice Novska , upoznavao su učesnike sa korišćenjem GIS platforme za izvođenje pretraga. Spasioci su mogli da pomoću ovog programa, koji iscrtava prstenove verovatnoće nalaska nestale osobe zavisno od kategorije kojoj osoba pripada i vrste terena na kome se pretraga izvodi, definišu područje pretrage, iscrtavaju zone, a zatim ih dele na segmente. U nedelju je nastavljeno uvežbavnje korišćenja ove platforme, dok su učesnici dobili i zadatak da na osnovu poznatih podataka formiraju zone i segmente pretrage, pripreme putanje za GPS i odgovarajuće izveštaje za spasilačke ekipe koje odlaze na teren.

Imajući u vidu različit nivo znanja polaznika obuke iz digitalne kartografije, instruktor HGSS se trudio da svima objasni pojmove neophodne za razumevanje korišćenja ovog programa, kao i da detaljnije obrazloži zaduženja i obaveze vođe pretražne akcije.

Naši članovi su se aktivno uključili u ovu radionicu kroz razmenu mišljenja, a pauzu tokom obuke iskoristili smo da instruktora Matagića upoznamo sa GIS modelima za izvođenje pretrage za nestalom osobom i palim vazduhoplovom koje je razvio instruktor GSS Srbije Bojan Dragutinović.