Gorska služba spasavanja Srbije

Akcija "Narcisu u pohode" prošlog vikenda na Stolovima

Prošlog vikenda 14.maja. u organizaciji PD Gvozdac, pod pokroviteljstvom Planinarskog saveza Srbije, na Stolovima je održana republička planinarska akcija koju je Gorska služba spasavanja Srbije obezbeđivala sa 8 spasilaca. 

Po lepom i sunčanom vremenu, sa malim intervalima oblačnosti i kratkotrajnom prolaznm kišom, više od 500 planinara iz svih krajeva Srbije posetili su dve planinarske staze i ispeli vrh Usovica 1374mnv. Start je organizovan u mestu Kamenica i na staze se krenulo u 08h. Posle 4km pešačenja, kod mesta Orlovac, kontrolna tačka označavala je raskrsnicu staza i planinari su imali mogućnost da idu dalje do najvišeg vrha Stolova ili kraćom stazom do mesta Brezna koje je bilo cilj za obe planinarske staze.

Stolovi su jedna od retkih planina na kojoj se možete susresti sa poludivljim konjima koji su vlasnici pustili u divljinu pre par godina da bi se nastanili na planini i ponašli kao pravo krdo divljih životinja. Doživljaj odlaska na Stolove dopunjuje i dobroćudna narav ovih konja koji nemaju strah od čoveka i neki konji dozvoljavaju i da im se priđe ukoliko im se ponudi malo soli za uzvrat.

Cela akcija se završila zajedničkim ručkom učesnika i dodelom zahvalnica.