Gorska služba spasavanja Srbije

ГСС Србије на 40. Фрушкогорском маратону

Најмасовније окупљање планинара и заљубљеника у природу у нашој земљи, Фрушкогорски маратон, одржан је по јубиларни 40. пут током протеклог викенда. Као и сваке године о безбедности учесника маратона бринула је и Горска служба спасавања Србије.

Лоши временски услови претходне недеље утицали су да број учесника буде мањи од очекиваног. Са старта на Поповици, у суботу 22. априла, кренуло је око 5000 учесника, међу којима је било и доста деце. Организатор, ПСД “Железничар” из Новог Сада, припремио је 19 стаза различите дужине и различитих висинских разлика, почев од оне најкраће, стазе радости и задовољства, дужине 4 км, па до оне најдуже, стазе Ултра екстремног маратона, од 133 км.
Најупорнији маратонци су на циљ стигли у 18х у недељу, када је ова манифестација и завршена.
На акцији је учествовало 27 спасилаца, распоређених у седам екипа на терену, којима је координирао Штаб акције на Поповици. Организовано је и двадесетчетворочасовно дежурство на старту/циљу. Током ова два дана спасилачке екипе ГСС-а су интервенисале десет пута.

Захваљујући нашим сарадницима из Уније радио аматера и радио мреже за опасност, са којима имамо вишегодишњу успешну сарадњу, умногоме је олакшана комуникација међу спасилачким екипама током обезбеђивања ове манифестације.

Захваљујемо организаторима Фрушкогорског маратона на гостопримству и сарадњи, као и НП "Фрушка гора" и ЈП "Емисиона техника и везе" на омогућеном несметаном раду на терену.