Gorska služba spasavanja Srbije

GSS Srbije na 40. Fruškogorskom maratonu

Najmasovnije okupljanje planinara i zaljubljenika u prirodu u našoj zemlji, Fruškogorski maraton, održan je po jubilarni 40. put tokom proteklog vikenda. Kao i svake godine o bezbednosti učesnika maratona brinula je i Gorska služba spasavanja Srbije.

Loši vremenski uslovi prethodne nedelje uticali su da broj učesnika bude manji od očekivanog. Sa starta na Popovici, u subotu 22. aprila, krenulo je oko 5000 učesnika, među kojima je bilo i dosta dece. Organizator, PSD “Železničar” iz Novog Sada, pripremio je 19 staza različite dužine i različitih visinskih razlika, počev od one najkraće, staze radosti i zadovoljstva, dužine 4 km, pa do one najduže, staze Ultra ekstremnog maratona, od 133 km.
Najuporniji maratonci su na cilj stigli u 18h u nedelju, kada je ova manifestacija i završena.
Na akciji je učestvovalo 27 spasilaca, raspoređenih u sedam ekipa na terenu, kojima je koordinirao Štab akcije na Popovici. Organizovano je i dvаdesetčetvoročasovno dežurstvo na startu/cilju. Tokom ova dva dana spasilačke ekipe GSS-a su intervenisale deset puta.

Zahvaljujući našim saradnicima iz Unije radio amatera i radio mreže za opasnost, sa kojima imamo višegodišnju uspešnu saradnju, umnogome je olakšana komunikacija među spasilačkim ekipama tokom obezbeđivanja ove manifestacije.

Zahvaljujemo organizatorima Fruškogorskog maratona na gostoprimstvu i saradnji, kao i NP "Fruška gora" i JP "Emisiona tehnika i veze" na omogućenom nesmetanom radu na terenu.