Gorska služba spasavanja Srbije

У Сокобањи одржана вежба спасавања у урбаним условима

Спасиоци Горске службе спасавања Србије извели су у Сокобањи у суботу, 04. марта, показну вежбу спасавања у урбаним условима. Вежба је организована као пратећа манифестација редовне скупштине Планинарског савеза Србије.

Осим на скијашким теренима и у општим планинским условима, спасиоци ГСС Србије обављају спасавања из јама, пећина, стена, док је посебан домен активности - спасавање у урбаним условима. Ова врста спасавања изводи се заједно са припадницима Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије.
Сваке године, приликом одржавања скупштине Планинарског савеза Србије, спасиоци су у прилици да показном вежбом демонстрирају грађанима своју спемност за деловање у урбаним условима. Према овогодишњем сценарију вежбе, услед земљотреса дошло је до урушавања дела објекта, па је било неопходно евакуисати људе који су се нашли у њему. Позив је упућен Горској служби спасавања Србије, јер је било потребно применити специфично знање, технику и опрему за спасавање. Спасиоци су, по доласку на локацију, направили систем за коси транспорт. Због тежине повреде, једна особа је евакуисана уз коришћење спасилачког носила Нест.
Вежба, одржана на главном сокобањском шеталишту, испред хотела “Турист”, привукла је велику пажњу мештана, као и делегата који су учествовали на скупштини ПСС-а. Одличан домаћин планинарима из целе Србије овог викенда био је ПК "Озрен" из Сокобање.