Gorska služba spasavanja Srbije

U Sokobanji održana vežba spasavanja u urbanim uslovima

Spasioci Gorske službe spasavanja Srbije izveli su u Sokobanji u subotu, 04. marta, pokaznu vežbu spasavanja u urbanim uslovima. Vežba je organizovana kao prateća manifestacija redovne skupštine Planinarskog saveza Srbije.

Osim na skijaškim terenima i u opštim planinskim uslovima, spasioci GSS Srbije obavljaju spasavanja iz jama, pećina, stena, dok je poseban domen aktivnosti - spasavanje u urbanim uslovima. Ova vrsta spasavanja izvodi se zajedno sa pripadnicima Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije.

Svake godine, prilikom održavanja skupštine Planinarskog saveza Srbije, spasioci su u prilici da pokaznom vežbom demonstriraju građanima svoju spremnost za delovanje u urbanim uslovima. Prema ovogodišnjem scenariju vežbe, usled zemljotresa došlo je do urušavanja dela objekta, pa je bilo neophodno evakuisati ljude koji su se našli u njemu. Poziv je upućen Gorskoj službi spasavanja Srbije, jer je bilo potrebno primeniti specifično znanje, tehniku i opremu za spasavanjе. Spasioci su, po dolasku na lokaciju, napravili sistem za kosi transport. Zbog težine povrede, jedna osoba je evakuisana uz korišćenje spasilačkog nosila Nest.

Vežba, održana na glavnom sokobanjskom šetalištu, ispred hotela “Turist”, privukla je veliku pažnju meštana, kao i delegata koji su učestvovali na skupštini PSS-a. Odličan domaćin planinarima iz cele Srbije ovog vikenda bio je PK "Ozren" iz Sokobanje.