Gorska služba spasavanja Srbije

Спасилачко обезбеђење „Зимског успона на Трем“

Републичка планинарска акција „Зимски успон на Трем“ одржана је у суботу, 25. фебруара, по 21. пут на Сувој планини уз учешће великог броја планинара о чијој безбедности су бринули припадници ГСС Србије.

Зимски успон на Трем сваке године окупи велики број планинара из наше земље и иностранства. На стазу дужине 22.8 км, ове године кренуло је више од 850 учесника. Планинари су се ка 1810 метара високом врху Трем упутили из села Горња Студена, преко Бојаниних вода, излетишта на Сувој планини, савладавајући висинску разлику од 1300 метара.

О безбедности учесника, као и сваке године, бринула је Горска служба спасавања Србије. Наши чланови, њих 27, били су распоређени дуж стазе у пет екипа.
Временски услови нису били наклоњени учесницима, јер је, уз смањену видљивост, стаза већим делом била прекривена ледом, што је отежавало кретање и захтевало додатну опрезност.

Чланови ПК “Железничар” из Ниша, клуба који је акцију и организовао, одлично су обележили стазу и на критичним местима поставили додатна осигурања. Спасилачке екипе ГСС-а биле су на висини задатка, интервенисале су шест пута, при чему је, због изузетно тешког терена и врсте повреде, било неопходно организовати и транспорт специјалним спасилачким носилом УТ 2000.