Gorska služba spasavanja Srbije

Spasilačko obezbeđenje „Zimskog uspona na Trem“

Republička planinarska akcija „Zimski uspon na Trem“ održana je u subotu, 25. februara, po 21. put na Suvoj planini uz učešće velikog broja planinara o čijoj bezbednosti su brinuli pripadnici GSS Srbije.

Zimski uspon na Trem svake godine okupi veliki broj planinara iz naše zemlje i inostranstva. Na stazu dužine 22.8 km, ove godine krenulo je više od 850 učesnika. Planinari su se ka 1810 metara visokom vrhu Trem uputili iz sela Gornja Studena, preko Bojaninih voda, izletišta na Suvoj planini, savladavajući visinsku razliku od 1300 metara.

O bezbednosti učesnika, kao i svake godine, brinula je Gorska služba spasavanja Srbije. Naši članovi, njih 27, bili su raspoređeni duž staze u pet ekipa.
Vremenski uslovi nisu bili naklonjeni učesnicima, jer je, uz smanjenu vidljivost, staza većim delom bila prekrivena ledom, što je otežavalo kretanje i zahtevalo dodatnu opreznost.

Članovi PK “Železničar” iz Niša, kluba koji je akciju i organizovao, odlično su obeležili stazu i na kritičnim mestima postavili dodatna osiguranja. Spasilačke ekipe GSS-a bile su na visini zadatka, intervenisale su šest puta, pri čemu je, zbog izuzetno teškog terena i vrste povrede, bilo neophodno organizovati i transport specijalnim spasilačkim nosilom UT 2000.