Gorska služba spasavanja Srbije

Едукација ђака првака о oпасностима у планини

Ко су горски спасиоци, колико су важни потражни пси у акцијама спасавања, какве нас опасности вребају у планини... само су део онога што су научили ђаци прваци током предавања које смо одржали у уторак, 27. децембра, у ОШ „Ратко Вукичевић“ из Ниша.

Захваљујући ентузијазму и великој љубави према планинарењу учитељице Татјане Љубомировић, током октобра кренула је са радом планинарска секција у ОШ „Ратко Вукичевић“ из Ниша. Њени чланови су ђаци прваци, који су током протеклих месеци имали прилику да науче како се чува и воли природа, како савладати препреке на стази, спаковати ранац, пружити прву помоћ, направити носила... Предавачи су били чланови нишких планинарских клубова.

У уторак, 27. децембра, на ред је дошла тема о опасностима у планини и храбрим, хуманим људима који брину о безбедности планинара (и не само њих) – спасиоцима Горске службе спасавања Србије. Кроз колаж фотографија, чланови ГСС-а представили су деци широк дијапазон активности наше организације, а највеће одушевљење изазвало је сазнање да за несталим људима трагају и пси, захваљујући својим истанчаним чулима.


Малени другари су могли да виде шта све спасиоци носе у ранцу, сазнају како се постаје горски спасилац, а научили су и како се зове „спасилачки цвет“ са нашег амблема.

Да планина носи опасности и колико је битно да сачувамо хладну главу у критичним тренуцима, деца су чула из приче планинара који је почетком године пропао кроз снежну стреху на Миџору.

Захваљујемо се учитељици Тањи на позиву, првацима за дружење и лепе новогодишње честитке, док наставак сарадње нестрпљиво очекујемо током јануара.